De-a lungul timpului, Sorin Avram Iacoban a adunat in portofoliu diverse realizari, unele cunoscute, altele mai putin cunoscute pentru cei din jur. Poate una din cele mai importante schimbari din societatea noastra, Legea antifumat se afla, de asemenea, sub amprenta candidatului la functia de deputat din acest an. Aceasta lege a fost aprobata si adoptata in anul 2016.
> https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/bilant-de-parlamentar-deputat-sorin-iacoban-psd–142169.html

Despre Legea Antifumat

Legea Antifumat reprezinta interzicerea fumatului în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. Se interzice complet fumatul în unitățile sanitare, unitățile de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private.
Scopul principal al interzicerii fumatului în spațiile închise de la locul de muncă și în spațiile publice închise este protejarea sănătății angajaților și a cetățenilor care se află în spațiile publice, prin evitarea expunerii la fumul toxic al produselor din tutun.
Legea este benefică chiar și pentru cei care fumează deoarece facilitează oprirea fumatului, indiferent de varsta, dar cu precădere minorii și tinerii. Aceasta lege contribuie la prevenirea fumatului prin reducerea ocaziilor sociale în care se fumează și în care debutează, de obicei, consumul de tutun.
> https://www.gov.ro/ro/stiri/ghid-privind-implementarea-legii-nr-15-2016-pentru-prevenirea-i-combaterea-consumului-produselor-din-tutun1458135786

Beneficii Legea Antifumat

După implementarea Legii Antifumat, rezultatele favorabile nu au intarziat sa apara. In primul rand, s-a micsorat numarul oamenilor care au ajuns la medic din cauza bolilor asociate fumatului. Asadar, a scazut numarul de internari pentru boli provocate de tutun, dintre care BPOC (boala respiratorie cronica ce afecteaza atât bronhiil, cat si plamanii) si astm bronsic pentru copii de 0-4 ani.
In al doilea rand, au crescut vanzarile din cadrul localurilor din tara. Chiar daca in prima faza patronii au crezut ca aceasta lege ii va ruina, rezultatele au fost opuse. Asadar, cifra de afaceri a crescut considerabil fata de anii anteriori Legii antifumat.
Nu in ultimul rand, un beneficiu adus de aceasta lege este un mediu de lucru placut pentru o serie de angajati din diferite domenii, cu precadere HoReCa. De-a lungul timpului angajatii din baruri, restaurante, localuri si multe altele, au fost expusi in mod repetat la fumul provocat de tigari. Dupa un timp de la implementarea legii, acestia au spus ca mediu de lucru a devenit mai placut si mai curat, din punct de vedere al aerului inspirat.
> http://www.radiomures.ro/stiri/legea-antifumat-a-adus-beneficii-si-rezultate-medicale-pozitive-dar-si-putin-disconfort-pentru-fumatori.html & https://adevarul.ro/sanatate/medicina/cat-rea-fost-fapt-legeaantifumata-aflam-adevarul-live-ora-1400-1_58e220bf5ab6550cb8ebe5f4/index.html

Legea Antifumat, sustinuta de Ministerul Sanatatii

Dupa aprobare, Legea Antifumat a adunat deopotriva oameni pro si contra acestei schimbari majore. Este de la sine inteles faptul ca fumatorii fac parte din categoria oamenilor ce au respins aceasta schimbare, dar care au fost nevoiti sa se comformeze noilor reguli. De-a lungul timpului au existat oameni care au dorit scoaterea acestei legi. Totusi, Ministerul Sanatatii sustine pastrarea Legii 15/2016 fara a avea loc nicio schimbare.
In plus, Raed Arafat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, spune ca interzicerea fumatului in spatiile publice inchise este un lucru absolut normal. Acesta ii invita pe cei ce sunt impotriva acestei legi sa reevalueze aceasta situatie in paralel cu legile din alte state precum SUA sau Republica Moldova, locuri in care legea este mult mai aspra.
> https://www.cardioportal.ro/ministerul-sanatatii-saluta-decizia-de-a-lasa-legea-antifumat-neschimbata/ & https://republica.ro/se-schimba-legea-antifumat-raed-arafat-cei-care-se-plang-ca-legea-noastra-este-prea-dura-sa-se-duca-in
Legea Antifumat a fost una dintre marile schimbari ale Romaniei. Aceasta a schimbat modul de lucru in diverse domenii, de la restaurante pana la cladiri de birouri in care fumatul era permis. Aceasta schimbare majora a avut loc datorita candidatului la functia de deputat din acest an, Sorin Avram Iacoban.